Dansadviezen

Dansadviezen

Uit respect voor onze mededansers

Fijn als je je vooraf even opfrist voordat je komt dansen.

Als je rookt, zorg dan dat je je tanden hebt gepoetst en je handen niet naar nicotine ruiken.

Kleding: draag schone kleding die fris ruikt. Als je erg transpireert neem dan een extra t-shirt mee, zodat je kan wisselen en een handdoekje.

Gebruik geen overheersende luchtjes.


Voor jezelf

We dansen op blote voeten. Als dit te koud voor je is, draag dan antislipsokken of balletschoentjes zonder harde zool.

Draag kleding in diverse laagjes zodat je tijdens vitale dansen luchtig gekleed kan zijn en tijdens de verstilling weer een warm laagje aan kan trekken.

Als je het snel koud hebt, neem dan, zeker in de winter, iets warms mee om aan te trekken.

Neem een flesje water mee om tussendoor iets te kunnen drinken.

Neem een fleecedekentje mee voor onze start in de zittende kring en voor eventuele oefeningen/dansen op de grond.


Biodanza is non-verbaal, de docent is de enige die praat om steeds wat uitleg te geven over de volgende dans. Praten brengt ons in ons hoofd, ons controlecentrum waar vanuit we alles proberen te begrijpen. Biodanza wilt ons juist steeds meer en meer terug naar ons voelen brengen en dat voelen zit vooral in ons hart- en buikcentrum. Praten haalt ons uit ons gevoel en daarom adviseren we je niet te praten. Door te praten haal je niet allen jezelf maar ook de ander uit zijn/haar gevoel.


In Biodanza dansen we vanuit wie we zijn, zonder aangeleerde pasjes. Biodanza is daardoor ook voor iedereen toegankelijk. Voor jong en oud, man of vrouw, met of zonder danservaring, soepel of stram. Iedereen die kan bewegen, kan Biodanza doen. Het gaat niet om “mooi” dansen, het gaat er om je op een authentieke manier te bewegen. Expressie geven aan wie jij bent en wat jij voelt in dat specifieke moment. De docent laat bij de meeste dansen wel even zijn/haar beweging zien om zo de intentie van de dans duidelijk te maken. Vervolgens laat jij de muziek bij je binnen komen en geef jij op jouw manier expressive.


Wees ook altijd goed in feedback/afstemming met jezelf en je mededanser(s). Dat wil zeggen dat je goed luistert naar je eigen lijf. Wat is goed voor jou? Ga nooit over je eigen grenzen heen en heb ook altijd respect voor de grenzen van de ander. Leer weer te luisteren naar de boodschappen van jouw lijf. Ben je moe: vitale dansen kan je ook vertraagd dansen. Bewegingen kan je aanpassen aan wat op dat moment goed is voor jouw lijf. Ontmoetingen: jij bepaalt of je iemand dichtbij laat komen of dat je wat meer afstand wilt.


Aansprakelijkheid

Hellen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor vermissing of beschadiging van persoonlijke spullen, en ook niet voor lichamelijk/geestelijk letsel of schade in welke vorm dan ook, voortvloeiend uit of ten gevolge van deelname aan de wekelijkse workshops, de dansdagen of het Biodanzafeest. Dus iedere deelnemer is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen spullen en gezondheid.


Dansschoenen

Biodanza is dansen op blote voeten. Soms is het zo dat het toch prettiger is om zachte schoentjes met wat demping te dragen omdat je voeten anders pijn gaan doen. Kijk dan even op de site van Ready to Dance. Een fijne zaak waar ze even de tijd nemen om jou echt te helpen. Eén van de dansschoenen is van het merk Papillon / prijs circa € 80. Deze schoen heeft op de voorvoet en de hiel demping. Het middendeel is flexibel. Heb je last van je voeten of je gewrichten kan dit de demping geven die je nodig hebt. "Ready to Dance" zit in de Looierstraat 18 in Arnhem. Laat je door hen even informeren wat voor jou goed zou kunnen zijn. Uiteraard kan je ook ergens anders naar toe gaan, dit is een adres waar ik bekend mee ben.


Nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig naar wat Biodanza voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom om een keer mee te komen dansen. Meld je aan voor een proefles.


Laat me van te voren even weten dat je mee komt dansen: info@biodanzamethellen.nl of  via "Contact".